Barn Conversion

This was a lovely project to work on as the old barn enjoyed an interesting shape rather than the usual long narrow structure.

The stone used on the original barn is from a local quarry which is still in use. I feel very strongly that when renovating, a must is to use stone that matches the existing, at the end of the renovation it should be almost impossible to see what was the original and what has been changed.

The client here wished to have two bedrooms, a good sized bathroom, large kitchen and entrance area. The mezzanine floor to be designed as the family salon and dining area.

One problem was the different levels, but this was overcome by splitting up the long kitchen entrance area then with stone steps descending to the bedrooms and the stone staircase leading up to the salon.

Under floor heating was installed on ground level throughout, the floor itself is in Spanish limestone.

One major feature is the fireplace and the long windows with curved lintels.

After removing the old render I noticed that the little window to the left of the barn had a beautiful curved lintel and decided to carry that through, this is seen also on the large barn door, the door built in oak and with SP10 glass means that we don’t require shutters.

Upstairs radiators were fitted and the flooring is in French oak, the oak was laid on joists in turn screwed to cork strips and then on to a poplar floor which is in effect the ceiling for the bedrooms.

The poplar floor being used as the work platform during the operation. The cork to cut out the sound shock from heels from being transmitted to the bedrooms below.

In order to build the fire place and the two long windows that section of the gable was carefully removed and rebuilt incorporating the features seen in the photos.

 

Gallery